Thuisbevalling

Thuisbevallen is voor sommigen hun allerliefste wens. En het is een absoluut veilige keuze. Bij een normaal verloop van de zwangerschap houdt een thuisbevalling geen enkel verhoogd risico in. En zo staat het ook beschreven in veel artikels hieromtrent.

Geboorte is een normaal en natuurlijk proces. Vrouwen, vol zelfvertrouwen in hun kunnen, weten instinctief wat ze moeten doen, en je baby verdient zeker en vast de kans om op een zachte en liefdevolle manier geboren te worden.

Bevallen in je vertrouwde omgeving, samen met je vroedvrouwen, geeft je de beste kans om op een volledige natuurlijke manier te bevallen. In je eigen omgeving voel je je thuis en veilig. Je hebt er alle bewegingsvrijheid. Je kiest zelf je houding om te bevallen. En het is er bovendien rustig en ontspannen, en dat is het allerbelangrijkste bij een bevalling. Zo kan je optimaal genieten van de hormonendans in je lichaam.

Hoe gaat dat, een thuisbevalling?

Vanaf de start van je arbeid kom ik bij jou aan huis. Ik blijf ook continu bij jou. Ik sta jou en je partner met raad en daad bij. Naast de vele tips controleer ik ook of jij en je baby’tje het goed blijven doen.

Aarzel niet om ook nog een extra doula in te schakelen om je gezin te begeleiden. Deze optie bespreken we zeker en vast bij één van de consultaties.

Er zijn steeds twee vroedvrouwen aanwezig tijdens de geboorte van je kindje. De tweede vroedvrouw komt erbij wanneer de geboorte nadert.

Momenteel ben ik nog de enige vroedvrouw binnen de praktijk, en werk ik samen met andere zelfstandige vroedvrouwen. Ik raad dan ook aan om één of meerdere consultaties of gesprekjes met die tweede vroedvrouw in te plannen tijdens de zwangerschap.

Voorwaarden voor een thuisbevalling

Thuis bevallen kan -zoals eerder al aangehaald- enkel in het geval van een normale zwangerschap. Het is voor mij dan ook heel belangrijk dat ik je volledige zwangerschap heb kunnen opvolgen. Contacteer me dus zo snel mogelijk. Op die manier kan ik aan risicoselectie doen, en bouwen we ook die zo noodzakelijke vertrouwensband op.

Graag heb ik ook dat je een degelijke voorbereiding hebt gehad; onze prenatale lessen zijn een absolute meerwaarde.

Ook kom ik graag minstens één keer aan huis voor de bevalling, zodat ik kan zien of de ruimte voldoet aan mijn voorwaarden. En weet ik al exact waar jullie huis is. Dit alles stelt mij in staat om te bepalen of je al dan niet thuis zult kunnen bevallen.

Een laatste voorwaarde is ook dat je binnen een half uur in een ziekenhuis kan geraken. Bij onverwachte complicaties starten we de behandeling thuis op, en gaan we naar het ziekenhuis indien dit noodzakelijk is.

Na de bevalling

Na de geboorte kom ik de eerste vijf dagen dagelijks bij je langs. Na die eerste dagen worden er verdere bezoekjes in overleg gepland, en dat kan tot je baby 1 jaar wordt.