Arbeid thuis

Vaststellen van de arbeid

Je kan kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis, onder begeleiding van de vroedvrouwen en de gynaecoloog daar.

Maar

  • wanneer moet je nu naar het ziekenhuis vertrekken?
  • Wanneer ben je in arbeid?
  • Denk je dat je vliezen gebroken zijn, maar ben je het toch nog niet zeker?

Het kan dan geruststellend zijn als ik je arbeid kom evalueren aan huis voordat je naar het ziekenhuis vertrekt.

Arbeid thuis

Je kan er echter ook voor kiezen om wat langer thuis te blijven vooraleer je de verplaatsing naar het ziekenhuis maakt.

Voor velen is wat langer thuisblijven bevorderend voor de ontsluiting. Je eigen vertrouwde omgeving is de beste plaats om de hormonenstroom op gang te brengen die je lichaam nodig heeft om efficiënte weeën te krijgen. Het opvangen van de weeën lukt je dan ook vaak beter.

Als vroedvrouw kan ik dan jou en je geboortepartner(s) begeleiden bij het opvangen van de weeën. Zo kunnen we samen van je arbeid een bijzondere gebeurtenis maken.

Naast de vele tips controleer ik regelmatig jouw welzijn, en dat van je baby. Ik check jouw bloeddruk, en beluister de harttonen van je baby. Ik houd ook de vordering van de ontsluiting, en de ligging van de baby in de gaten.

Op het juiste moment vertrekken we richting het ziekenhuis van jouw keuze. Ik neem telefonisch contact op voor vertrek en daar ter plaatse geef ik nog een zorgvuldige overdracht, waarna ik jou in hun deskundige handen overlaat.

Je kan er echter ook voor kiezen om je verder door mij – als doula – te laten ondersteunen. Dan blijf ik bij jou tot minimum één uur na de bevalling. Hier kan je meer lezen over deze optie.

Praktisch

Als je voor één van de hierboven beschreven opties kiest, is het best om mij zo snel mogelijk te contacteren. Deze plaatsjes zijn immers beperkt. Gedurende de vijf weken waarin ik deze vaststelling en begeleiding kan doen, sta ik dag en nacht voor je klaar. Altijd kan je mij bellen. Vandaar dat ik hiervoor een wachtvergoeding vraag.